ΕΡΕΥΝΑ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Εικόνα admin

Στην δεύτερη φάση της έρευνας πεδίου σχετικά με την αξιολόγηση των κοινωνικών δομών που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» 2014-2020 προχωράει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και η Δομή Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής & Αναπτυξιακής Παρέμβασης – Social Network Αττική. Η παρούσα έρευνα διεξήχθη στα Κέντρα Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία (ΚΔΗΦ), στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), καθώς και στις Δομές Αστέγων και εξετάζει την ορθή λειτουργία των Δομών τόσο από την πλευρά των Συντονιστών – Υπευθύνων των Δομών, όσο και από την πλευρά των ωφελούμενων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο σκέλος της έρευνας, το οποίο απευθύνεται στους Συντονιστές- Υπευθύνους των Δομών, εξετάζει τη λειτουργία και την οργάνωση των Δομών σε όρους στελέχωσης και προσωπικού, τηρούμενων αρχείων, δυναμικότητας της Δομής, προσέλκυσης πόρων, παρεχόμενων υπηρεσιών (και δυνατότητες βελτίωσής τους), καθώς και εξυπηρέτησης και τρόπου αντιμετώπισης των ωφελούμενων. Επίσης, διερευνά ενδεχόμενες ελλείψεις της Δομής ή προβλήματα που προκύπτουν και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η Δομή αναλαμβάνει δραστηριότητες κοινωνικοποίησης, άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Παράλληλα, μελετά την πορεία και τα αποτελέσματα δράσεων κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιότητας και εθελοντισμού.

Το δεύτερο σκέλος της έρευνας, το οποίο απευθύνεται στους ωφελούμενους των υπό εξέταση Δομών, εξετάζει την ικανοποίησή τους από τις υπηρεσίες της Δομής και την εξατομικευμένη υποστήριξη που τους παρέχει, καθώς και τις θετικές επιδράσεις της Δομής στην καθημερινότητά τους (βελτίωση αυτοεξυπηρέτησης, υγείας, κοινωνικοποίησης, ενδοοικογενειακών σχέσεων, ποιότητας ζωής). Επίσης, μελετά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ωφελούμενοι από την συναλλαγή τους με τη Δομή και καταγράφει συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης (καλύτερη ενημέρωση, καλύτερη εξυπηρέτηση, καλύτερες υποδομές, ευέλικτο ωράριο κλπ)

Ιδιαίτερος στόχος της έρευνας αποτελεί η ορθή λειτουργία των Δομών  κατά τη διάρκεια της πρόσφατης υγειονομικής κρίσης (Covid-19) και συγκεκριμένα η διερεύνηση των μέτρων που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας, οι ειδικές ανάγκες εξυπηρέτησης των ωφελούμενων που προέκυψαν καθώς και ο τρόπος επίτευξής τους.  

Γενικός σκοπός της έρευνας είναι η βελτίωση της οργάνωσης και των παρεχόμενων υπηρεσιών των παραπάνω Δομών, αλλά και η ενίσχυση των προσφερόμενων κοινωνικών υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που αναδύονται, στο πλαίσιο των νέων συνθηκών.